Hoe krijg ik overal in huis wifi?
Wil je overal in huis een sterk wifi signaal, maar reikt je draadloze verbinding niet verder dan de woonkamer? Dit komt vaak doordat dikke muren en goed geïsoleerde vloeren het wifi signaal deels tegenhouden. Met Multiroom wifi maak je 1 wifi netwerk aan dat dekking heeft in je hele huis. Zo heb je wifi in de huiskamer, wifi in de slaapkamer, wifi in de keuken én op zolder.
Eén groot wifi netwerk
Met Multiroom wifi plaatsen we meerdere stations van hetzelfde systeem in je huis. Deze satellieten of nodes communiceren met elkaar. Zou blijf je altijd verbonden met het sterkste wifi signaal.
- Je hoeft geen netwerkkabels te trekken.
- Door het sterke signaal heb je overal in huis voldoende snelheid om te streamen en te downloaden.
- Voeg eenvoudig extra stations toe als de wifi dekking nog niet optimaal is.
- Wandel met een smartphone door je huis terwijl je constant verbonden blijft met wifi.
Betere wifi met mesh
Een mesh netwerk is een vorm van Multiroom wifi die zorgt voor een nog beter bereik. Bij een mesh netwerk verbinden we 3 of meerdere routers met elkaar. Via het IEEE 802.11s protocol communiceren deze stations constant met elkaar. Zo zetten we meerdere wifi punten op, die allemaal hetzelfde signaal uitzenden. Eén station is verbonden met de modem van je provider, die stuurt het wifi signaal door naar de andere stations.
Dat zorgt voor de volgende voordelen:
- Wifi in je hele huis, dus over meerdere verdiepingen.
- Een nog hogere downloadsnelheid dan met Multiroom wifi.
- Eenvoudig uit te breiden met meer nodes.
Breid uit met modules
Multiroom wifi bestaat uit meerdere gelijkwaardige apparaten die je op verschillende plekken in huis plaatst. Ga je groter wonen? Dan breiden we het systeem eenvoudig uit met een extra station. Het enige dat je nodig hebt, is een vrij stopcontact op de verdieping waarnaar je het signaal wilt verlengen.
Hoeveel stations heb ik nodig?
- Appartement of klein huis: 2 stations
- Gemiddelde eengezinswoning: 3 stations
- Grote woning: 4 stations of meer
Advies over access points
Met een access point creëren we een wifi netwerk op een plek waar je nog geen draadloos internet hebt. Maar welk access point is de beste voor jou? Welke snelheid heb je nodig en ga je meerdere access points combineren om een groot wifi netwerk aan te leggen? Op deze pagina adviseren we je over de verschillende keuzes.
- Welke snelheid heb je nodig?
De eigenschap die access points het duidelijkst onderscheidt is de snelheid, maar welke snelheid heb je precies nodig?
- Ik wil vooral surfen en mailen: Een access point met een maximale snelheid van 450 Mbps is geschikt voor dit gebruik.
- Ik wil surfen en af en toe een film streamen: Wil streamen in HD of soms downloaden, kies dan voor een access point met een snelheid tussen de 450 en 900 Mbps.
- Ik wil vaak streamen, gamen en downloaden: Je gaat voor een access point met een hogere snelheid als je regelmatig films streamt in 4K maar tegelijkertijd ook wil gamen.
- Hoe groot is de ruimte die je van draadloos internet wilt voorzien?
Je hebt voldoende aan 1 access point als je een klein kantoor, appartement of 1 verdieping van draadloos internet wilt voorzien. Wil je draadloos internet op meerdere verdiepingen of in een groot kantoor of bedrijfshal? Dan kies je voor een access point dat je aan andere access points kunt koppelen om het bereik te vergroten.
- Wie gaan het draadloze netwerk gebruiken?
Veel access points hebben de mogelijkheid om 1 of meer gastnetwerken aan te zetten. Handig als je visite, externe medewerkers of klanten over de vloer krijgt. Zij kunnen dan gebruikmaken van je internet, zonder dat jij het risico loopt dat ze in jouw privébestanden kunnen. Gebruik je alleen met je gezin of collega’s draadloos internet, dan heb je voldoende aan een access point met 1 draadloos netwerk.
- Hoeveel apparaten ga je aansluiten?
Wanneer er veel apparaten tegelijkertijd actief zijn op een draadloos netwerk, kan dat voor een trage draadloze verbinding zorgen. Een standaard access point stuurt ieder apparaat om de beurt gegevens, waardoor een opstopping kan ontstaan. Je kunt dit voorkomen door te kiezen voor een access point met MU-MIMO. Die zet meerdere verbindingen tegelijk op, waardoor alle apparaten tegelijk internetverkeer kunnen ontvangen. Zo verbind je tot wel 200 apparaten met 1 access point.
- Waar kunnen we het acces point plaatsen?
Er zijn access points die we op een tafel of een kast kunnen plaatsen, maar steeds meer access points installeren we aan het plafond of aan de muur. Zo staat hij niet in de weg, terwijl jij een perfecte draadloze verbinding hebt. Een access point die je via de netwerkkabel van stroom kunt voorzien, biedt dan maximale flexibiliteit. Met Power over Ethernet, zoals ‘die standaard’ heet, heb je namelijk geen stopcontact meer nodig waar je het access point installeert.
- Wil je de instellingen van je access point aanpassen?
De meeste access points werken direct uit de doos. Maar wil je meer acces points met elkaar laten communiceren zal dit geprogrammeerd moeten worden. Programmeren kan met bijvoorbeeld het merk ‘Ubiquiti’ en de cloudkey. Dit centraal management systeem zorgt er voor dat er een gasten netwerk aangemaakt kan worden, zero handoff voor het seamless roamen onder de acces points en het beheren van het netwerk op afstand.
WiFi problemen, iedereen kent het, wij lossen ze op !